Minusta

Kotituulen kennelissä "pääpiruna" häärii Tuula Hautala. Syntymäkodissani kasvatettiin suomenajokoiria ja lyhytkarvaisia mäyräkoiria, sieltä kipinä on kantanut läpi elämän, tähän hetkeen saakka. Minulla on aina ollut omia koiria ja rotukirjo on ollut laaja. Osa koirista on ollut vain lyhyen hetken, osa kauemmin. Rotuina tutuksi ovat tulleet mm, australianterrieri, saksanpaimenkoira, bokseri,  mäyräkoira nöffi, cardigan ja vihikoira, tärkeimpiä mainitakseni.

Kasvattajan peruskurssin suoritin 2011 ja kennelnimen sain vuonna 2015.    Aloitin kasvattajanurani mopseilla, mutta tätä rotua olen päättänyt olla jalostamatta. Olen suomen kennelliiton jäsen ja allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen. Olen myös Suomen Lapinkoirayhdistyksen , Suomen Mittelspitz ry:n jäsen ja Nose work Finlandin jäsen. Olen käynyt koirakouluttajan ABC koulutuksen 2018.  Hajukoirakoulutus keväällä 2019.

 Suomenlapinkoira on täyttänyt kaikki odotukset, mitä minulla on rodulle ollut. Toimintakykyinen, omistajaan leimautuva, sopeutuvainen, helppohoitoinen ja ennenkaikkea terve ALKUKANTAINEN rotu. Koulutettavuudessa ja riistaviettisyydessä on paljon koirakohtaisia eroja, eikä lapinkoira aina ole se helpoin rotu.  Tällä hetkellä kotona on  3 suomenlapinkoiraa ja mittelspitz. Mitteli on rotuna minulle uusi, mutta valloittanut koko perheen persoonallaan.

Näyttelyissä pyrin koiria käyttämään jonkin verran, noseworkkia ja mejää harrastamme suurella innolla.   Koiran tärkein tehtävä meillä on olla ystävä. Jokaiselle perheenjäsenelle on "leimautunut" joku koirista ja koirat ovat osa perhettä. Jos makaat sohvalla, voit olla varma, että aina on joku joka tahtoo viereesi tai päällesi makaamaan =)


Olen vasta kasvattajatyöni alussa ja olen nöyrä oppimaan uutta. En todellakaan vielä tiedä roduista kaikkea. Kasvatustyössäni punaisena lankana on rotumääritelmä. Jokaisen yhdistelmän takana on lisäksi ajatus jostain, miksi juuri näistä haluan pentueen. Joko haluan parannella ulkomuotoa, haen erisukuisuuksia, mutta erityisesti terveyden pohjalta mietin sopivuuksia. Jokaisessa yhdistelmässä pyrin "täydelliseen" lapinkoiraan.  Ja jokainen yhdistelmä tehdään rakkaudesta rotuun. Olen kiitollinen koirani kasvattajalle Sanna Vettenrannalle useista neuvoista ja pitkistä puheluista ja eritoten elämäni koirasta Unnasta. Iso kiitos kennel Kolme veen kaksikolle, Oonalle ja Aulille monista neuvoista, venähtäneistä kyläilyreissuistani ja puhelintuesta. Olen kiitollinen kun olen saanut rodun mukana vilpittömiä ystäviä ja apua, kun olen neuvoja tarvinnut. Maijuntuvan kenneliin Vuolletin Marjaanalle lämmin kiitos myös <3

Olen myös kiinnostunut hevosista ja meillä onkin 8 hevosen talli. Kasvatan itse suomenhevosia (tietenkin!) ja tallissa onkin kantatammani Revillarin 4 varsaa . Olen valmistunut kaustisen raviopistosta hevosenhoitajaksi vuonna 1995. Hevosemme ovat ravihevosia.